Ondernemende stad
Opgave van de stad
Hilversum is een aantrekkelijke stad om in te wonen en te werken. De balans tussen wonen, werken en voorzieningen zorgt voor een goed leef- en vestigingsklimaat. Onze bedrijven en organisaties zorgen voor werkgelegenheid en dragen bij aan de ontwikkeling van talent en innovatie en vraagstukken zoals energietransitie, duurzame mobiliteit en een inclusieve arbeidsmarkt. Het aantal banen is het afgelopen jaar gelijk gebleven. Onzeker is hoe zich dat ontwikkelt in de periode na de coronacrisis. |
---|
Ambities
- Economische ontwikkelingActiviteiten Economische ontwikkeling
3.1.1. Economische ontwikkelingen
We versterken de Hilversumse en regionale economie door het verbeteren van de samenwerking met de (ondernemers)organisaties, bedrijven en kennisinstellingen. We verbinden maatschappelijke vraagstukken zoals mobiliteit, duurzaamheid en een inclusieve arbeidsmarkt aan economische kansen. We zetten in op de versterking van de sectoren media & ICT, gezondheid & ICT en hebben aandacht voor het midden- en kleinbedrijf en zelfstandigen na de coronacrisis.
Activiteiten
●
Vaststellen van de nieuwe Agenda Economie & Media 2022-2023.
●
Versterken van de samenwerking tussen (ondernemers)organisaties en het Stadsfonds via het Platform Economie op basis van de Agenda Economie & Media 2022-2023.
●
Inzetten op de ontwikkelingen van het platform Gezond Stedelijk Leven, met aandacht voor Monnikenberg, Zonnestraal en het Arenapark.
●
Uitwerken van mogelijke ontwikkelingen uit het Economisch perspectief 2040, waarbij aandacht is voor gezondheidszorg als potentieel kansrijke sector.
●
Ondersteunen van de mediasector bij het ontwikkelen van innovaties.
●
Versterken van de positie van Hilversum in samenwerkingsverbanden die bijdragen aan economische ontwikkeling, waaronder Economic Board Utrecht, Regionale ontwikkelingsmaatschappij, Metropoolregio Amsterdam en stedennetwerk G40.
●
Realiseren van de ambities uit de samenwerkingsagenda’s met MBO College en Hogeschool van Amsterdam, waaronder het digitaliseringsproject voor mkb SPOT035.
- Fysieke bedrijfsinfrastructuurActiviteiten Fysieke bedrijfsinfrastructuur
3.1.2. Werklocaties
De ruimte voor bedrijven en bedrijvigheid in Hilversum is schaars. Inzet is het behoud, uitbreiding en ontwikkeling van aantrekkelijke formele en informele werklocaties. Dit geldt voor kantoorlocaties en bedrijventerreinen (o.a. Arenapark, Media Park en bedrijventerreinen ZuidWest) en voor gemengde gebieden. We voegen functies toe op plekken waar dit passend is en bijdraagt aan een levendig en divers gebied. Het centrum, stationsgebied en de Gijsbrecht van Amstelstraat zijn belangrijke informele werklocaties voor de stad.
Activiteiten
●
Opstellen en starten met het realiseren van de gebiedsagenda Centrum.
●
Faciliteren van de verduurzaming en verlevendiging van het Media Park tot een bruisende mediacampus. Dit mede door het ondersteunen van een collectief van gebruikers en eigenaren.
●
Ontwikkelen van het Arenapark inclusief Laapersveld richting een levendige werklocatie aan de hand van het profiel ‘work, learn, sport’. Er wordt gestart met het opstellen van het bestemmingsplan.
●
Creëren van ruimte voor werken passend bij de plannen voor het stationsgebied en het centrum.
●
Besluiten over de plannen voor het Mediaplein Kerkbrink, waaronder verplaatsing van de bibliotheek. Tot definitieve realisatie zetten we de (tijdelijke) activiteiten op en rond het Mediaplein voort.
●
Uitgeven van ruimte voor bedrijven op Crailo, dit voor zowel doorgroeiende als nieuwe bedrijven die bij het profiel passen.
●
Benutten van kansen voor (her)ontwikkeling van locaties voor kantoren, (flex)werk en ontmoetingsplekken, met name in en rond het centrum, in het stationsgebied en in postcodegebied 1221. Dit betreffen zowel permanente wijzigingen als tijdelijk gebruik, waaronder creatieve broedplaatsen.
●
Versterken van professionalisering van ondernemersorganisaties voor de werklocaties en winkelgebieden (Arenapark/Laapersveld, Media Park, ZuidWest, Centrum, de Gijsbrecht van Amstelstraat).
●
Ondersteunen van de realisatie van Hub Hilversum, een duurzame logistieke goederenhub, een initiatief gestart door ondernemers in de Gijsbrecht van Amstelstraat en het centrum.
- Bedrijfsloket en bedrijfsregelingenActiviteiten Bedrijfsloket en bedrijfsregelingen
3.1.3. Bedrijfsloket en bedrijfsregelingen
Het ondersteunen van bestaande en nieuwe bedrijven in hun ambities, gericht op groei van de werkgelegenheid en bijdrage aan maatschappelijke opgaven. Inzet is een goede dienstverlening aan alle bedrijven (groot, mkb en zzp) in alle sectoren.
Activiteiten
●
Voortzetten van strategisch accountmanagement om ondernemers zo goed mogelijk van dienst te zijn.
●
Invoeren van e-dienstverlening voor het optimaliseren van de ondernemersdienstverlening.
●
Uitvoeren van de jaarlijkse Monitor Economie Hilversum.
●
Uitvoeren van onderzoek onder ondernemers over het vestigingsklimaat in Hilversum.
●
Realiseren van een online ondernemersnieuwsbrief.
- Economische promotieActiviteiten Economische promotie
3.1.4. Economische promotie
We zijn trots op onze stad en positioneren Hilversum als aantrekkelijke plek voor bewoners, bezoekers, bedrijven en (internationaal) talent. Een sterke identiteit verstevigt de economische positie en de aantrekkingskracht van Hilversum. We hebben aandacht voor de verschillende profielen van de deelgebieden. Hilversum Marketing en strategisch accountmanagement hebben hierin een sleutelpositie.
Activiteiten
●
Ondersteunen van Hilversum Marketing bij het versterken van de positionering van Hilversum voor ondernemers.
●
Inzetten van strategisch accountmanagement voor de profilering van onze stad als aantrekkelijke vestigingslocatie.
●
Ondersteunen van evenementen passend bij de Mediastad, zoals de Dutch Media Week en de Top2000.
●
Samenwerken met belanghebbenden om organisaties te interesseren voor Hilversum als locatie voor zakelijke evenementen.