Verbindende stad
Opgave van de stad
Hilversum draagt bij aan een gezonde en sociale samenleving voor alle inwoners. Wijkgericht werken richt zich op werken aan sterke sociale buurten samen met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Mensen voelen zich meer verbonden met hun wijk en leefomgeving. We richten ons op het versterken van verbondenheid, welzijn en preventie, met name voor mensen die het nodig hebben. We werken vanuit het principe van positieve gezondheid. |
---|
Ambities
- Samenkracht en burgerparticipatieActiviteiten Samenkracht en burgerparticipatie
2.1.1. Samenkracht en burgerparticipatie
Versterken van het zelfsturend vermogen van bewoners via veerkrachtige netwerken, waarin maatschappelijke organisaties, bewoners, vrijwilligers en andere partners in de wijk samenwerken. Door de afstand van de netwerken tot de bewoner te verkleinen kunnen problemen voorkomen worden waardoor er een verschuiving van zwaardere naar lichtere ondersteuning ontstaat.
Activiteiten
●
Uitvoeren van de Agenda Wmo Welzijn, door passend bij de wijk de algemene voorzieningen, sociaal werk, dagbesteding, vrijwilligerswerk en herkenbare ontmoetingscentra te versterken en eenzaamheid te voorkomen. De toegang van het Sociaal Plein en de (maatschappelijke) organisaties in de buurt en wijk zijn hier op aangesloten.
●
Stimuleren van samenwerkingen in de stad door middel van co-creatie met inwoners, ondernemers en partners van de stad.
●
Ondersteunen van de mantelzorger en het versterken van het netwerk door hulp en ondersteuning (zowel individueel als collectief) te bieden.
●
Vaststellen van en uitvoering geven aan de prioritaire thema’s in de wijken samen met de inwoners, ondernemers en partners in de wijk.
●
Signaleren en agenderen van kansen en problemen in de wijk.
●
Uitvoeren van de Agenda Lokale Inclusie. Ontwikkelen van een project waarbij aandacht is voor de fysieke toegankelijkheid voor mensen met een beperking.
●
Faciliteren van het diversiteitsnetwerk.
●
Uitvoeren van het beleidsplan LHBTI.
●
Onderhouden van het digitaal platform en uitvoeren van bewonersactiviteiten en -initiatieven. Op het platform de sociale kaart beschikbaar stellen voor inwoners en professionals.
●
Intensiveren van maatregelen tegen eenzaamheid.
●
Voortzetten van suïcide preventie met maatschappelijke partners en het opstellen van een actieplan Suïcide Nazorg.
●
Ontwikkelen van multifunctionele accommodaties, waaronder besluitvorming over De Lelie.
- VolksgezondheidActiviteiten Volksgezondheid
2.1.2. Volksgezondheid
Het beleid rondom volksgezondheid is belegd bij de regio G&V. De gemeente zet in op het bevorderen van gezondheid. Inwoners van onze regio leven gemiddeld gezonder in vergelijking met inwoners in de rest van Nederland. Onze inzet is om deze gezondere levensstijl de komende jaren te handhaven. Nadruk ligt op het gezond opgroeien van de jeugd.
Activiteiten
●
Faciliteren van de GGD en andere partijen om hun wettelijke basistaken uit te voeren.
●
Het bevorderen van een rookvrije generatie.
●
Het inzetten op het voorkomen van alcoholmisbruik onder jongeren.
●
Stimuleren van een lokaal preventieakkoord, waarmee wordt gewerkt aan de thema’s: een gelukkige en gezonde jeugd en een gezonde leefstijl voor iedereen.
●
Het continueren van de Jongeren Op Gezond Gewicht aanpak (JOGG).
●
Stimuleren van sport en beweging door de buurtsportcoaches in samenwerking met huisartsen.
●
Stimuleren van een gezonde omgeving (voor sport en bewegen) bij de invoering van de Omgevingswet.