Ondersteunende stad
Opgave van de stad
Hilversum biedt zijn inwoners de ondersteuning die zij nodig hebben. Inwoners hebben zoveel mogelijk zelf de regie in handen, waarbij in alle gevallen persoonlijk contact belangrijk blijft. Hiervoor is de beschikbaarheid van e-diensten op een gebruiksvriendelijke website van groot belang. We informeren de inwoners duidelijk over datgene wat zij van ons mogen verwachten. We versterken de onderlinge betrokkenheid van inwoners in onze stad en we stimuleren de samenwerking tussen vrijwilligers en maatschappelijke organisaties. Daarnaast is het van belang de samenwerking tussen maatschappelijke organisaties, zorgpartners en gemeente verder te verbeteren. De beheersbaarheid van uitgaven in het sociaal domein blijft een belangrijk aandachtspunt, mede door de toename van het aantal inwoners dat gebruik maakt van voorzieningen. We blijven zoeken naar mogelijkheden om kosten te besparen. Dit mag niet ten kosten gaan van de kwaliteit van de zorg. In regioverband werken we hiervoor aan het programma Naar een financieel gezond sociaal domein. Het blijft belangrijk om met het Rijk in gesprek te blijven over meer kostendekkende financiering voor uitvoering van taken in het sociaal domein. |
---|
Ambities
- ToegangActiviteiten Toegang
2.3.1. Toegang
Bieden van dienstverlening om ondersteuning zo vroeg en dicht mogelijk bij de inwoners organiseren, in aansluiting op de behoefte van de inwoners.
Activiteiten
●
Verbeteren van de dienstverlening, onder andere door onderzoek te doen naar de klantervaringen van verschillende doelgroepen en deze te verwerken in serviceformules. Serviceformules dragen bij aan het klantgericht, efficiënt en herkenbaar maken van gemeentelijke dienstverlening.
●
Vraaggericht werken en daarbij de vraag van de inwoner in breed perspectief bekijken. Met behulp van deze brede uitvraag krijgen we zicht op passende oplossingen gericht op de eigen kracht van de inwoner.
- Maatwerkvoorzieningen (WMO)Activiteiten Maatwerkvoorzieningen (WMO)
2.3.2. Maatwerkvoorzieningen (Wmo)
Zorgdragen voor maatwerkvoorzieningen met als doel inwoners zo goed en lang als mogelijk zelfstandig laten functioneren in de samenleving.
Activiteiten
●
Afhandelen van minimaal 80% van de aanvragen binnen de wettelijke termijn.
●
Treffen van individuele voorzieningen (zoals woningaanpassingen, hulpmiddelen en scootmobielen) op basis van een indicatie.
●
Uitvoeren van maatregelen als onderdeel van het regionale programma Naar een financieel gezond domein.
- Maatwerkdienstverlening 18+Activiteiten Maatwerkdienstverlening 18+
2.3.3. Maatwerkdienstverlening volwassenen
Bieden van een vangnet om de zelfredzaamheid van inwoners te stimuleren en daardoor zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen en deel te nemen aan de samenleving.
Activiteiten
●
Bieden van individuele begeleiding en vervoer, huishoudelijke verzorging en tijdelijke vervangende zorg ter ontlasting van mantelzorgers. Bij voorkeur in de vorm van algemene voorzieningen zoals dagbesteding.
●
Verstrekken van persoonsgebonden budgetten (pgb’s), waarmee inwoners zelf ondersteuning kunnen inkopen.
●
Versterken en uitbreiden van de teams ‘Begeleiding in de Wijk’.
●
Bieden van een passend aanbod voor de schuldhulpverlening (preventie, vroegsignalering, oplossing en nazorg), zowel voor particulieren als zelfstandigen.
●
Ondersteunen van gedupeerde ouders toeslagenaffaire, mede door uitvoering van de verzamelwet hersteloperatie toeslagen waarmee publieke schulden worden kwijtgescholden.
●
Ontwikkelen van een dashboard Wmo om meer inzicht te geven in het gebruik van WMO en de prognoses.
- Geëscaleerde zorg 18+Activiteiten Geëscaleerde zorg 18+
2.3.4. Geëscaleerde zorg volwassenen
Bieden van een veilige en beschermende woonomgeving. De focus ligt hierbij op de inzet van begeleiding om de zelfredzaamheid en deelname aan de samenleving van inwoners met psychische of psychosociale problemen te stimuleren. In het nieuwe regionale beleidsplan Bescherming en Opvang is aandacht voor voorzieningen in de wijk die ambulante ondersteuning mogelijk moeten maken.
Activiteiten
●
Bieden van opvang aan slachtoffers en het terugdringen van huiselijk geweld door Veilig Thuis.
●
Bieden van beschermd wonen voor personen met psychische of psychosociale problemen, daar waar mogelijk met de inzet van ambulante ondersteuning.
●
Bieden van een inloopfunctie voor de GGZ-doelgroep.
●
Bieden van maatschappelijke opvang en begeleiding aan inwoners met meervoudige problematiek, waaronder inwoners met een verslaving en dak- en thuislozen.
●
Bieden van ondersteuning in de wijken aan personen met verward gedrag.
●
Bieden van nazorg aan ex-gedetineerden.
- Maatwerkdienstverlening & zorg 18-Activiteiten Maatwerkdienstverlening & zorg 18-
2.3.5. Geïndiceerde jeugdzorg, vrijwillig en gedwongen
Zorgen voor een optimale en veilige ontwikkeling van kinderen en jongeren (tot 27 jaar). Signaleren en zo nodig ingrijpen op situaties van onveiligheid voor kinderen.
Activiteiten
●
Intensiveren van de samenwerking met de huisartsen met als doel de doorverwijzing naar relatief zware zorg te voorkomen, hierbij mogelijk gebruikmaken van de praktijkondersteuners.
●
Versterken van vroegsignalering, advisering en laagdrempelige begeleiding, zoals extra inzet van Jeugd en Gezin en jeugdwerkers.
●
Uitvoeren van maatregelen als onderdeel van het regionale programma Naar een financieel gezond domein.
●
Verstevigen van zorg rondom onderwijs mede door het transformeren van scholen als plaats waar problematiek wordt gesignaleerd naar plaats van een oplossingsgerichte aanpak.
●
Inzetten van betere screening en selectie bij de toegang van het Sociaal Plein en beter gebruik maken van algemene voorzieningen in de wijk zoals jongerenwerk.
●
Indiceren en monitoren van jeugdhulp (o.a. begeleiding, dagbesteding, pleegzorg, kortdurend verblijf, jeugdhulp en GGZ-behandeling).
●
Regie voeren op casussen waarbij er sprake is van onveiligheid, met behulp van onder andere de landelijke voorgeschreven multidisciplinaire aanpak.
●
Terugdringen van overlast gevende jeugd, onder andere door een persoonsgerichte aanpak.