Bereikbare stad
Opgave van de stad
Hilversum is door haar centrale ligging en goede verbindingen met de rest van Nederland een gewilde plaats om in te wonen, werken en verblijven. Daardoor is de mobiliteit in en om de stad relatief groot. De opgave om deze mobiliteit duurzaam te laten zijn is voor de gemeente een prioriteit in de Mobiliteitsvisie 2040. Daarnaast blijft goede bereikbaarheid essentieel om een aantrekkelijke woon-, werk en recreatiegemeente te zijn. De toenemende verkeersdruk brengt dit in gevaar. De aanpak van verschillende knelpunten is nodig om de bereikbaarheid te verbeteren. |
---|
Ambities
- Verkeer en vervoerActiviteiten Verkeer en vervoer
1.3.1. Verkeer en vervoer
We willen de bereikbaarheid, de verkeersveiligheid en de doorstroming naar en in Hilversum verbeteren en de verduurzaming versnellen.
Activiteiten
●
Opstellen van het Uitvoeringsprogramma Mobiliteit volgend op de Mobiliteitsvisie 2040, met als aandachtspunten:
- Realiseren van een autoluw centrum.
- Stimuleren van deelmobiliteit.
- Invoeren van een nul-emissiezone op de Gijsbrecht van Amstelstraat.
- Onderzoeken van een Noordoosttunnel om de verkeersintensiteit op de Johannes Geradtsweg te verlagen en bereikbaarheid van het Mediapark te verbeteren.
- Monitoren van verkeersbewegingen door de inzet van technologie.
- Onderzoeken van de mogelijkheden voor invoering van ‘voor Nixx met de bus’ in samenwerking met de busmaatschappijen.
- Ontwikkelen van OV-knooppunten en ketenmobiliteit.
- Verbeteren van de faciliteiten voor langzaam vervoer, zoals voetgangers en fietsers.
- Verkleinen van de verkeersbewegingen mede door meer hybride werken in samenwerking met werkgevers.
- Realiseren van hubs voor onder andere goederenvervoer op strategisch gelegen locaties rond Hilversum.
- Opstellen van nieuw parkeerbeleid
●
Voorbereiden van de uitvoering van het regionale plan Hoogwaardig fietsnetwerk Gooi & Vechtstreek, ondersteund door subsidies van de provincies Noord-Holland en Utrecht.
●
Starten met de tweejarige pilot nachttrein Amsterdam-Hilversum-Utrecht in samenwerking met de NS, zodra de coronasituatie dat toelaat.
●
Voorbereiden van de uitvoering van extra maatregelen (zoals bushaltes en elektrische laadpunten) ter ondersteuning van de transitie naar volledig elektrisch busvervoer door busmaatschappijen.
●
Afronden van de tweede fase van de werkzaamheden die alle bushaltes toegankelijk maken voor mindervaliden en aanleggen van nieuwe bushaltes voor de tweede fase van de OV-concessie Gooi en Vechtstreek 2021-2030.
●
Uitvoeren en gedeeltelijk afronden van de grote werkzaamheden inzake HOV in ’t Gooi door de provincie Noord-Holland, waaronder de onderdoorgang Oosterengweg, de busbaan en de natuurbrug.
●
Stimuleren van de uitbreiding van het aantal elektrische laadpalen, met name op locaties die veel publiek trekken, in samenwerking met MRA-Elektrisch.
●
Voorbereiden en deels uitvoeren van kleine maatregelen inzake de variant ‘Overweg dicht voor autoverkeer’ bij de Kleine Spoorbomen, waarover in 2021 door de gemeenteraad wordt besloten.
●
Aanpakken van verkeersonveilige situaties met blijvende aandacht voor fietsers, voetgangers en mindervaliden uit de nieuwe Top 10.
●
Voorbereiden en uitvoeren van het opheffen van de niet actief beveiligde spoorwegovergang Maartensdijkseweg en het aanleggen van een onderdoorgang voor fietsers en voetgangers.
●
Ontwerpen en vaststellen van verplichte verkeersbesluiten voor bijvoorbeeld de snelheid op wegen, voorrang op kruispunten en de reservering van een gehandicaptenparkeerplaats.
●
Beheren van verkeersregelinstallaties (VRI’s) en vervangen van bestaande naar intelligente VRI’s bij het einde van de levensduur of als een project eerder om vervanging vraagt.
●
Onderhouden van de openbare verlichting en deze gefaseerd vervangen door LED-verlichting.
●
Gefaseerd vervangen van geluidsreducerend asfalt op de Buitenring.
●
Beheren en zo nodig vervangen van objecten ten behoeve van verkeersmaatregelen (verkeersborden, bewegwijzering en straatmeubilair ten behoeve van verkeersregulering).
●
Beheren en zo nodig vervangen van wegen.
●
Beheren en zo nodig vervangen van de civieltechnische kunstwerken (bruggen en tunnels).
●
Uitvoeren van de gladheidsbestrijding.
●
Uitvoeren van de straatreiniging.
●
Verlenen van vergunningen voor het tijdelijk plaatsen van voorwerpen (zoals bouwketen, of afvalcontainer) op de openbare weg.
●
Verlenen van vergunningen ten behoeve van kabels en leidingen.
- ParkerenActiviteiten Parkeren
1.3.2. Parkeren
We streven naar goede verhouding tussen de parkeervraag en het parkeeraanbod en een effectief gebruik van parkeervoorzieningen ter bevordering van de bereikbaarheid en leefbaarheid van het centrum, werklocaties en buurten. Het gebruik van parkeervoorzieningen wordt gereguleerd door het toepassen van parkeertarieven.
Activiteiten
●
Onderzoeken van de invulling van parkeernormen, het gebruik van andere parkeervoorzieningen (bijvoorbeeld het verkiezen van parkeergarages boven het parkeren op het maaiveld) en de inzet van innovatieve parkeervoorzieningen, als gevolg van de ambities uit de Mobiliteitsvisie 2040. Dit is de basis voor nieuw parkeerbeleid.
●
Inzetten van betaald parkeren op basis van parkeerdrukdata om parkeeroverlast voor inwoners te voorkomen.
●
Ontwikkelen naar data-gestuurd parkeertoezicht door verder digitaliseren van de handhaving.
●
Uitvoeren van de jaarlijkse stadsbrede parkeertelling.
●
Begeleiden en monitoren van het uitbestede werk aan de verbonden partij Parkeerservice voor de handhaving op parkeren.
●
Verlenen van parkeervergunningen en ontheffingen.